Prostě žena

AdobeStock_233635982


Prostě žena

Zní to tak jednoduše, ale mně to přišlo jako milý oxymóron, protože jestli žena něco není, tak rozhodně ne prostá. Žena má tolik úrovní, tváří a podob, že je těžké je slovy popsat a obsáhnout, přesto se alespoň částečně pokusím přiblížit, v čem spočívá síla ženy.

Žena je nástrojem temnoty, stále mi běhalo hlavou, než jsem se pustila do psaní. Nechápala jsem, proč mi zrovna tato informace tak neodbytně vstupuje do myšlenek. No bylo to prosté, protože ženský princip – tedy jin – je temným principem. Stejně jako matka země představuje temnotu nekonečného potenciálu, kde v jejím lůně temnoty může vzejít nový život, stejně tak i každá žena má v sobě temné lůno, kde je téměř z ničeho tvořeno něco velkolepého. Ať už jde o nový život nebo jakýkoliv nový projekt.

Není divu, že byly silné ženy dříve chytány a upalovány za čarodějnictví. Lidé se odjakživa temnoty báli, proto i ženská síla byla dříve těžko pochopitelná a jaksi nepolapitelná. Mužský princip – jang -  je proti ženskému velmi přímočarý, jasný a zřetelný (tedy nemyslím muže jako takové samozřejmě). Žena ve své síle musela opravdu nahánět hrůzu.

Žena totiž nebyla pouze neuchopitelná ve své síle, ale i ve své neustálé proměnlivosti, která jako vlna prochází každý měsíc ženou, stejně jako cykly přírody. Tato proměnlivost zmítá jejími emocemi, rozsvěcuje slunce a přivolává temná mračna, čímž vlastně soustavně odvádí staré, přežité a přivádí nový cyklus zrození a zralosti, jakoby nestále otevírala okna domu a pouštěla jimi do příbytku čerstvý vzduch a vyháněla vše staré a nepotřebné ven. Je to velký dar očisty a možnosti nového začátku.

Jin – ženský princip -  představuje temnotu, přijímání, ale také ticho, měkkost, něhu, hřejivost a laskavost. Je nekonečný, bezhraniční (proto je také tak těžké pro ženu někdy nastavovat hranice), ale může být také spící a nehybný.

Jeho hlavními živly jsou země a voda, hlavní principy povrchu Země, na který je bezprostředně tento princip napojen. Žena, která má v sobě hodně jinové energie tak může být v neustálém kontaktu s energiemi Země, které ji mohou velmi ovlivňovat. Může být unavená, když i Země nemá dost síly a zářit životem, když jím příroda přetéká, více než jangový princip, pro který může být snazší tyto výkyvy ustát.

Žena je také mnohokrát zmítána svými emocemi a právě emoce bývají jejím rozhodujícím vodítkem, které ji dost často může provázet. Protože voda představuje emoce a voda je principem ženství. Proto může být pro ženu mnohdy těžké argumentovat muži, protože mužským principem – jangem - je právě jasnost rozumu a schopnost přesných argumentů. S tím je někdy těžké v ženském emotivním vyjádření se měřit. A vysvětlit muži vířící emoce, když on je takto intenzivně necítí, se může žena učit celý život.

Žena je jako matka Země, tichá, klidná a nekonečně laskavá. Dost často ale v sobě nemusí pozorovat pnutí a zdá se nehybná i sama sobě, dokud určitý kohoutek nepovolí a ona jako sopka nevyleje vše, co se v ní nahromadilo na povrch. Dost často i s velmi destruktivním účinkem. Ano, i tohle je žena. Tichá klidná hladina s obrovskou silou, která se skrývá pod povrchem.

Jin je principem nekonečného potenciálnu, jako blázen, který má v tarotu číslo O, stejně tak i ženský princip je v nekonečném kruhu (koneckonců, i Gaia se nám jeví jako kulatá, vejce, symbol zrození, je také kulaté). Přirozeností ženy je proto tvořit kolem sebe kruh, ať už je to rodinný kruh tepla domova, ale mohou to být i ženské kruhy, spojení žen sedících v kruhu kolem ohně a jistě vás napadnou i další příklady. To vše je pro ženu přirozené jako dýchat. Muži to však mají jinak, oni jsou jak hořící vystřelený šíp, proto je pro ně v pořádku letět na velkou vzdálenost a pak se zase vracet zpátky domů, ženě v tom ale nemusí být úplně komfortně.

Ženská energie je překrásná, ale bez jangové by toho mnoho nezmohla. Nekonečný potenciál by zůstal pouze potenciálem, kdyby nepřiletěl ohnivý šíp jangu a nezažehl ho. Kdyby nepřinesl akci a touhu po změně a novém dobrodružství. Ženský princip je přijímající a mužský dávající. Žena život přijímá, muž dává, jako šíp zasvítí do nebe a snese nový život do ženina lůna. Teprve spolu, jako puzzlíky, které do sebe zapadnou, jsou kompletní.

A samozřejmě, muž i žena mají v sobě oba principy, jin i jang, v různém poměru, který se v průběhu života může měnit. Kdyby to tak nebylo, žena by zůstala nehybná, neschopná akce, nenastavila by hranice a nebyla by ochotná cokoli ve svém životě měnit. Muž by zase nebyl schopen se zastavit, zklidnit, napojit se na své emoce a třeba se i pokusit porozumět pocitům ženy.

Jeden bez druhého – jin bez jangu – nemohou fungovat. Jako je vesmír duální, tak samozřejmě i mužsko ženská dualita jsou jeho podstatou.

 

Autor: Petra Šantínová  - terapeut Duše petra.santinova@seznam.cz 

Zpět do obchodu